Fiatalok az Emberi Jogokért – Nemzetközi áttekintés 2008-ról

Ez az év a példa nélküli terjeszkedés éve volt! Idén ünnepeljük az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásának 60. évfordulóját, ugyanekkor az emberi jogi üzeneteink elérnek mindenkihez a társadalom minden szintjén, minden kontinensre, és a tévéállomások ma százmillióknak sugározzák a videóinkat a világ minden táján.

A Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének (YHRI) célja megtanítani a fiataloknak az emberi jogokat, ezen belül is az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, és ösztönözni őket arra, hogy a tolerancia és a béke szószólóivá váljanak.

Több ezer elkötelezett önkéntesünk fáradhatatlan erőfeszítésén keresztül az emberi jogok oktatása világszerte teljesen új szinten került a társadalomba.

Sierra Leone-i, ghánai és libériai diákok vettek részt intenzív emberi jogi oktatásban, és kiképződtek arra, hogy hogyan tudják felkutatni, dokumentálni, megtanítani és terjeszteni az emberi jogokat társaiknak, közösségüknek és vezetőiknek.

A burundi YHRI felismerte, hogy azok a gyerekek, akik nem ismerik a jogaikat, védtelenek, ezért elvitték az emberi jogok üzenetét iskolákba, vallási csoportokhoz, árvaházakba és még azokhoz is, akik a legtávolabbi területeken élnek.

Az indiai YHRI a Safepoint Alapítvánnyal együttműködve millióknak tanította meg az emberi jogokat. Ők különösen azt tartják szem előtt, hogy az embereknek joguk van a biztonságos egészségvédelemre, ezért emelték az emberek tudatosságát az újrahasznált injekciós tűk veszélyeivel kapcsolatban.

A bangladesi YHRI ebben az évben alakult meg, és azt tanulják éppen, hogy hogyan bővítsék ki a csapatot.

A kongói YHRI folytatta az Emberi Jogi Közösségi Központ terveinek fejlesztését.

A dél-afrikai YHRI több ezer fiatalt vett rá, hogy tanuljanak az emberi jogaikról és kötelességeikről.

A rajzversenyek és a hírességek vendégszereplésével megrendezett díjátadó ünnepségek, amelyeket az angliai és az ausztráliai YHRI-csoportok rendeztek, ösztönzően hatottak a fiatalokra, az eredmények pedig jól mutatták az emberi jogokkal kapcsolatos megértésüket.

A marokkói YHRI képeslapokat küldött ki és falfestményeket készített.

Az ugandai YHRI emberi jogi koncerteket és szemináriumokat tartott.

Venezuelában hírességek és művészek álltak a mozgalom élére, és a venezuelai YHRI bevásárlóközpontokban, hatalmas koncerteken és a tévén keresztül hirdette az emberi jogok üzenetét, és ezzel több százezer rajongót értek el egész Venezuelában és a határokon túl, sőt új magasságokba emelkedtek, mert az emberi jogi leckéket rapzenén keresztül tanították meg.

A mexikói YHRI művészeket hívott meg, és ezzel az emberi jogi üzeneteket a rivaldafénybe hozta.

A tajvani YHRI szó szerint két keréken tartotta meg az emberi jogi felvilágosítást. Ugyanis körbekerékpározták a szigetet, és magas méltóságoknak, vezetőknek, pedagógusoknak hirdették az emberi jogok üzenetét, valamint azoknak is, akikkel az úton találkoztak – fiataloknak és időseknek egyaránt.

Az angliai YHRI a versenypályára vitte az emberi jogok üzenetét, és szédületes sebességgel hirdették a médiában az angliai közönségnek. Az a hír járja, hogy jövőre a „Racing 4 Human Rights™” (Az emberi jogokért versenyzünk) üzenetet nemzetközi szintre viszik!

Az USA-ban a Major League Soccer (MLS) fociliga az emberi jogi felvilágosítást új magasságokba juttatta azzal, hogy a meccsek félidejében leadták az YHRI társadalmi célú hirdetéseit, ezreknek hirdetve a helyszínen és a tévében, hogy az emberi jogok ügyét az MLS profi játékosai is támogatják.

  • Kaliforniában az YHRI fiataljai egy új dolgot kezdeményeztek a „Kick Discrimination™” (Vessünk véget a diszkriminációnak) kampányukkal.
  • A dániai YHRI a labdarúgással hirdeti az emberi jogokat, és számos országból csatlakoznak játékosok a játékhoz.
  • Svájcban az emberi jogok oktatásának új módszerét találták ki azzal, hogy focilabdákon ábrázolták az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának pontjait.

A Fidzsi-szigeteken és a körülötte lévő szigeteken úgy tanítják az emberi jogokat, hogy emberi jogi videójukban helyi képeket mutatnak be. Az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásának 60. évfordulója alkalmából az YHRI-csoportok fiatalok százezreinek terjesztik az emberi jogok üzenetét a világ sok országában, így Hollandiában, Indonéziában, Olaszországban, Új-Zélandon, Puerto Ricóban, Oroszországban, Svédországban és Amerikában.

A 2008-as YHRI nemzetközi körút a világot körbeutazva eljutott Haitire, Venezuelába, Marokkóba, Nigériába, Kenyába, Egyiptomba, Pakisztánba és Tajvanra. A média mindenhol jelen volt, és beszámolt a közjogi méltóságoknál, tisztségviselőknél, közösségi vezetőknél, iskoláknál, ifjúsági csoportoknál és helyi lakosoknál tett látogatásokról. Új barátságok születtek, és együttműködések jöttek létre, hogy az emberi jogok oktatását új szintre emeljék.

Az ENSZ New York-i székházában megtartott 2008-as YHRI nemzetközi emberi jogi csúcstalálkozó kiemelkedő siker volt, amelyen a világ különböző részeiből érkezett 27 képviselő hirdette az emberi jogok üzenetét mindenki számára. Vallási és közösségi vezetők, illetve közjogi méltóságok mondtak beszédet a küldötteknek és a hallgatóságnak, sürgetve az emberi jogok oktatásának bevezetését minden országban. Jelen voltak olyan országok képviselői mint Ausztria, Banglades, Kanada, Ecuador, Egyiptom, Franciaország, Németország, Guyana, Magyarország, Olaszország, Japán, Kazahsztán, Libéria, és Nigéria. A közönség soraiban voltak olyanok is, akik eredetileg Kongóból, Laoszból és Vietnamból származnak, de jelenleg az USA-ban élnek.

Az YHRI videói, amelyek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát mutatják be, továbbra is minden országban tanítják az emberi jogokat. Ezeket a videókat a következő tévécsatornákon sugározták: a CNN (sok millió embert ér el világszerte), a Dynasty TV (New Yorktól Kínáig), az ABS-CBN (Malajzia), a Zenit TV (Magyarország), a TV Mitel (Csehország), az Europa 7 (Olaszország), a Tele Mexiquense (Mexikó), a Chanel 51 Nova TV (Kolumbia), az HBO Pakistan (Pakisztán) és sok más tévéállomás az egész világon. Az olaszországi YHRI az országos nézettségű Odeon TV-n mutatta be a videókat. Valaki letöltötte a tévécsatornán vetített videókat, feltette őket a YouTube-ra, és elküldte őket mindenhová az Odeon TV logójával. Nemcsak a média hirdeti az YHRI emberi jogi üzeneteit, hanem taxisofőrök, mozik, bevásárlóközpontok, sportcsarnokok és elektromos hirdetőtáblák révén is százezrekhez jutnak el a videók.

A UNITED emberi jogi kézikönyv minden kontinensen eljutott a diákokhoz. Fiatalok kisebb csoportjai és diákok ezreit képző nagyobb iskolák pedagógusai használták a kézikönyv könnyű feladatait arra, hogy megtanítsák a diákoknak az emberi jogaikat és felelősségeiket.

Mivel nonprofit szervezet vagyunk, számítunk az önön tagsági díjára és nagylelkű adományaira, emellett pedig az elkötelezett önkénteseink munkájára, akik már segítettek nekünk az egész bolygón. Önök nélkül nem érhettük volna el ezeket a rendkívüli eredményeket. Különleges elismerést érdemel a Nemzetközi Szcientológia Egyház Emberi Jogi Alosztálya a kiemelkedő támogatásáért. Szeretném elismerni a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének igazgatósági tagjait, valamint a tanácsadó testületünk tagjait, Almog Burstein polgármestert, Dr. Pouran Amelit, Ian Hall professzort, McKinney tiszteletest, Lee Baca seriffet, Sheeraz Hasant és Irving Sarnoffot. Emlékszünk még a néhai Hans Janitschek kiemelkedő támogatására is. Az önök elkötelezettségének és hozzájárulásának köszönhetően sikerült kiterjesztenünk a szervezetünket és arra való képességünket, hogy fiatalok százmillióit érjük el.

Csatlakozzon ahhoz a bolygószintű erőfeszítéshez amely megtanítja az emberi jogokat a fiataloknak! Látogassa meg a weboldalunkat: www.youthforhumanrights.org, vagy nézze meg a www.humanrights.com oldalt.

Nagy szükség van a segítségükre, és köszönettel tartozunk érte.

Miközben az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásának 60. évfordulóját ünnepeljük, egy új évtizedbe lépünk; olyan évtizedbe, amelyben az emberi jogok oktatását be kell vezetni minden oktatási intézménybe. Olyan évtizedbe, amelyben további több millió gyermeket képessé kell tenni arra, hogy tudja, hogy vannak emberi jogai, és azt is tudja, hogy felelősséggel tartozik azért, hogy megvédje a saját emberi jogait és a társaiét is. Olyan évtizedbe, amelyben az „Emberi Jogok!” elgondolása, megbeszélése, megtanulása és oktatása, lerajzolása és megírása, eljátszása, eléneklése, eltáncolása, és megünneplése fontos szerephez jut.

Egészségben, eredményekben és sikerekben gazdag 2009-et kívánok!

Szívélyes üdvözlettel:

Mary Shuttleworth
elnök