Ügyvezetők

Dr. Mary Shuttleworth
a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének
alapítója és elnöke

Mary Shuttleworth Dél-Afrikában, az apartheid idején született és nőtt fel, így tanúja volt annak, hogy a hátrányos megkülönböztetés és az alapvető emberi jogok hiánya milyen megsemmisítő hatással jár. Tizenévesen sokat utazott Európában. Tanulmányai és utazásai során a diszkrimináció további formáival találkozott, és felismerte, hogy a diszkriminációval kapcsolatos kérdések messze országa határain túl is léteznek. Azt is felismerte, hogy hosszú távon az oktatás fogja megoldani ezeket az állapotokat, és ezért a pedagógia területén szerzett doktori címet a Fielding Posztgraduális Egyetemen.

Marynek két csodálatos gyermeke van, és immár büszke nagymama is. 1998-ban indította el első nonprofit szervezetét és magániskoláját Los Angelesben. Három évvel később, 2001-ben nonprofit társaságként megalakította a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetét (Youth for Human Rights International – YHRI). Az YHRI célja felvilágosítani a fiatalokat az emberi jogokról, különösen az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról.

Annak érdekében, hogy a szervezet gyorsan növekedjen, és üzenetét eljuttassa az egész világ fiataljaihoz, Mary hasonló célú egyénekkel, csoportokkal és szervezetekkel működik együtt helyi, országos és nemzetközi szinten. A szervezetnek ma már 100-nál is több országban összesen több száz csoportja van.

Dr. Shuttleworth szerint a saját országukban kell felkeresnünk az embereket, hogy megfigyeljük, milyen gondjaik vannak, és ösztönözzük az azok megoldására irányuló erőfeszítéseiket. Ebből a célból 2004 és 2010 között hét alkalommal is beutazta a világot, és körülbelül 70 országba látogatott el. Útjai során a legmagasabb szintű közjogi méltóságokkal találkozott, köztük királyokkal, elnökökkel, miniszterelnökökkel és ENSZ-tisztviselőkkel. Los Angeles polgármestere nyilatkozatban hirdette ki a Fiatalok az Emberi Jogokért napját a városa számára, és más polgármesterek is követték a példáját. Dr. Shuttleworth ezenkívül a többszörös díjnyertes UNITED videoklip vezető producere, valamint a Fiatalok az Emberi Jogokért tanári kézikönyve és más kiadványok összeállításában is részt vett.

Az emberi jogok ügyének előmozdítása során végzett tevékenységei szerepeltek a helyi, országos és nemzetközi nyomtatott és sugárzott médiában egyaránt. Munkájával emberek millióira van hatással, és tevékenységében nem ismer kulturális vagy földrajzi határokat – az oktatáson keresztül sarkall másokat arra, hogy vezető szerepet vállaljanak.

Michele Kirkland
a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének
ügyvezető igazgatója

Michele Kirkland a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének (YHRI) ügyvezető igazgatója. Az YHRI 2001-es megalapítása óta együtt dolgozik dr. Mary Shuttleworthszel, a szervezet alapítójával és elnökével. A körutak során az ENSZ New York-i székházába, Indonéziába, Dél-Afrikába, Németországba, a Kongói Demokratikus Köztársaságba, az Egyesült Államokba, Marokkóba, Svájcba, Kenyába és sok más országba elkísérte dr. Shuttleworthöt, és abban segítette a munkáját, hogy pedagógusokkal, humanitáriusokkal, kormányzati vezetőkkel együttműködve előmozdítsák az emberi jogok oktatásának ügyét.

Michele Kirkland pedagógusként és hivatásos magántanárként húsz éves tapasztalattal rendelkezik, és ezalatt az idő alatt a társadalom minden rétegéből tanított fiatalokat. Ő az YHRI tanári kézikönyvének szerkesztője és fő írója. Ezt a könyvet ma az egész világon arra használják, hogy az iskolákban és az ifjúsági csoportokban felvilágosítsák a fiatalokat a 30 emberi jogról.