A Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének története

Az európai fogalmazási verseny győzteseit – Magyarország, Csehország és Ausztria három fiatalját – az Egyesült Nemzetek Szervezetének genfi székházában ismerték el.
Egy globális mozgalom elindítása

A Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete (YHRI) 2001-ben alakult meg. Első akciója az volt, hogy a Friends of the United Nations (az ENSZ Barátai) közreműködésével elindított egy európai szintű fogalmazási versenyt a 8–18 évesek számára. A versenyen elért teljesítményéért három fiatal utazhatott Genfbe – Magyarországról, Csehországból és Ausztriából –, ahol 2001. október 11-én az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatalában átvehették díjaikat.

Az YHRI növekedésének és annak az üzenetének köszönhetően, hogy az emberi jogokat még fiatalkorban meg kell ismerni, egyre többen kértek további információkat a világ minden tájáról. Ennek megfelelően 2004 februárjában az YHRI képviselői egy 70 000 kilométeres nemzetközi ismeretterjesztő körútra indultak, hogy jobb megértést adjanak a fiataloknak az emberi jogokról, és hogy új YHRI-csoportokat alapítsanak. Öt hét alatt az YHRI képviselői olyan távoli nagyvárosokba is eljutottak, mint amilyen Tokió, Bangkok, a ghánai Accra, a guyanai Georgetown vagy Mexikóváros.

Az út során magas rangú kormánytisztviselőkkel találkoztak, helyi városokban és falvakban tettek látogatást, szülőknek és gyerekeknek osztották ki a Mik az emberi jogok? füzetet és az YHRI AIDS-ről szóló ismeretterjesztő kiadványát. Mindenhol megkérték a gyerekeket, hogy írjanak rövid fogalmazást arról, hogy mit értettek meg az emberi jogokról.

A UNITED videoklip készítése és bemutatása

A nemzetközi ismeretterjesztő körúton az akkor 19 éves Taron Lexton rendező sok jelenetet felvett a UNITED-hez, az YHRI díjnyertes emberi jogi videoklipjéhez. 2000 önkéntes, köztük 150 színész csatlakozott a filmprojekthez, amelynek felvételei 13 országban készültek. A UNITED valódi ifjúsági vállalkozás: a stáb főleg tinédzserekből állt, és tizenéves rapperek adják elő a klipben elhangzó emberi jogi dalt. Az először 2004 augusztusában, az ENSZ New York-i székházában bemutatott UNITED több elismerést is kapott, és elnyerte az UNESCO társszervezésében Firenzében megrendezett Taglio Corto Filmfesztivál „Legjobb emberi jogi film” díját. A 15 nyelvre lefordított videoklip üzenete minden fiatal számára érthető, tartozzon bármely népcsoporthoz is. A pedagógusok és közösségi vezetők szerint a UNITED egyedülálló eszköz, amellyel felhívhatjuk a fiatalok figyelmét az emberi jogokra.