Az amerikai „Emberi Jogi Hősök Díj” országos nyertesei bemutatják, mire képes egyetlen ember

Az egyik győztes fiatal, Lai Lai, a rapper, megkapja a díjat Brad Sherman kongresszusi képviselőtől.


Az első Emberi Jogi Hősök Díj négy országos győztesének tiszteletére tartott ünnepségen nagy tömeg gyűlt össze – törvényhozók, emberi jogi és vallási vezetők, valamint tizenéves szószólók – 2006. május 23-án este a Rayburn Kongresszusi Épületben.

„Nagy bátorság, diplomácia, intelligencia és kitartás révén – mondta Mary Shuttleworth, a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének elnöke, az est egyik felszólalója – vannak emberek, akik hatékony tetteikkel megmutatják, hogy lehet valamit tenni azért, hogy az emberi jogok az egész világra kiterjedő valósággá váljanak. A ma este elismert emberek a példájukkal mutatják, hogy milyen változást tud létrehozni egyetlen ember.” A műsort Anne Archer színésznő vezette, míg színésztársa, Jenna Elfman tartotta meg a fő beszédet, és ő adta át az egyik díjat. A verseny és rendezvény támogatói voltak: a Nemzetközi Szcientológia Egyház Emberi Jogi Alosztálya, a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete, az Emberi Jogok és Tolerancia Nemzetközi Alapítványa, illetve az Anne Archer által alapított Művészek az Emberi Jogokért.

Az idei díjazottak olyan fiatalok és felnőttek voltak, akik a környezetükben dolgoznak az emberi jogi sérelmek orvoslásán.

A felnőtt győztes, Judith Lahai-Momoh Sierra Leone-i származású emberi jogi aktivista alapította a Saving Lives Through Alternative Options (Életek Megmentése Alternatív Lehetőségekkel) szervezetet, amely tizenöt éve segít az AIDS-es szegény bevándorlóknak az emberi jogaik megvédésében.

A második győztes, Tamara Batalha Miamiból, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát használja referenciának, hogy tájékoztassa a szülőket arról, hogy nekik is vannak jogaik a nemkívánatos beavatkozással szemben. Segít a szülőknek a tévesen „tanulási zavarral” megbélyegzett gyerekeikkel abbahagyatni a pszichiátriai szerek szedését, és boldogulni az iskolában.

A fiatalok versenyében mindkét győztes Los Angeles-i volt. Lai Lai 16 éves rapper, aki előadói képessége révén milliókhoz juttatta el az emberi jogokról szóló üzenetét a UNITED című díjnyertes videoklipben. A másik győztes Vanessa Alfaro, a Kalifornia Egyetem Los Angeles (UCLA) 19 éves hallgatója, aki diáktársaival egy nagyon aktív Fiatalok az Emberi Jogokért csoportot alakított az egyetemen. Hozzáfogott egy felvilágosító programhoz, amely megtanítja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát a Los Angeles-i iskolákban, szakértők közreműködésével fórumot tartott az egyetemen az emberkereskedelemről, és segített adományokat gyűjteni az afrikai Ugandában és Libériában most alakult Fiatalok az Emberi Jogokért csoportoknak.

Anne Archer a beszédében a humanitárius L. Ron Hubbardot idézte: „Az emberi jogokat meg kell valósítani, nem szabad őket idealista álomnak meghagyni”, majd azt mondta: „Ezek a hősök megmutatják, hogy az egyes ember, aki céljául választja ezt, támogatást tud szerezni, és valósággá tudja tenni.”