Visszatérés Ghánába

Tim Bowles nemzetközi fejlesztési igazgató ezen a héten visszatért a ghánai Accrába, hogy a ghánai YHRI-vel együttműködve befejezze a szervezet emberi jogi vezetői projektjének jelenlegi szakaszát. Az YHRI afrikai programigazgatója, Sammy Jacobs-Abbey szervezésében négy körzeti középiskola versengő diákjai mutatták be kivizsgálási projektjeik eredményeit a Coconut Grove Regency Hotelben megtartott június 29-i fórumon.

E rendezvény zárta le a diákok három hónapos tényfeltáró vizsgálatait, amelyekben feltárták a közösségeikben folyó emberi jogi állapotokat és visszaéléseket. Samuel Bosompim, az Emberi Jogi és Adminisztratív Igazságszolgáltatási Bizottság (CHRAJ) közügyi igazgatója szólalt fel először, és hangsúlyozta, hogy mennyire létfontosságú az emberi jogokkal kapcsolatos oktatás Ghána jövőjének szempontjából. Az accrai Leánygimnázium csapata vitte el a fődíjat, egy számítógépes rendszert az iskolai könyvtárukhoz.

Az emberekkel zsúfolásig telt helyiségben ott volt az Afrikai Unió számos méltósága, a ghánai kormány képviselői, illetve tanulók, aki közül sokan most azt tervezik, hogy emberi jogi aktivistaként folytatják az YHRI további projektjeiben való részvételt. Az YHRI alulról induló hatékony törekvései, amelyekkel fiatalokat vonnak be az afrikai emberi jogi problémák megoldásába, egyre nagyobb elismertségnek örvendenek.