Az új társadalmi célú hirdetések életre keltik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát

Egy accrai iskola tanulói részt vesznek egy emberi jogi szemináriumon, amelyet a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének ghánai csoportja tart, és amelyen vendégként felszólal a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének nemzetközi fejlesztési igazgatója.
A harminc televíziós társadalmi célú hirdetés – mindegyik az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 30 cikkéből egyet-egyet ábrázol – e heti bemutatásával a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete (YHRI) és a Nemzetközi Szcientológia Egyház új szintre emeli az alulról szerveződő törekvéseit, amelyeket azért kezdeményeznek, hogy az emberi jogok mindennapos ténnyé válhassanak. A hirdetéseket 17 nyelvre fordították le, és szerepet játszanak abban az egész világra kiterjedő törekvésben, amelynek célja világszerte ismertté tenni az Egyetemes Nyilatkozatban lefektetett alapelveket. Az új hirdetések egyben különleges oktatási segédanyagok, amelyeket részben az YHRI díjnyertes, UNITED című videoklipje ihletett (készítő: TXL Films). A UNITED húsz filmfesztivál-díjat nyert el, többek között a Barcelonában megrendezésre került Nemzetközi Gandhi Filmfesztivál díját.

„Ezek a társadalmi célú hirdetések teljesen új dolgot képviselnek” – mondta a 22 éves Taron Lexton, a UNITED és az új hirdetések rendezője. – Pontosan azokat az emberi jogokat keltik életre, amelyekkel mindenki rendelkezik.”

Közel 450 színész és színésznő jelenik meg ezekben a filmekben. A forgatásokhoz nagyjából annyi időre és erőfeszítésre volt szükség, mint amennyi egy egész estés film készítéséhez kell. A forgatás után öt hónapnyi utómunkálat következett, a hirdetések elkészítése pedig – a forgatókönyvek megírásától kezdve a filmek befejezéséig – hét hónapig tartott.

„A társadalmi célú hirdetések kiadása áttörést jelent az emberi jogok tanításában, megőrzésében és érvényre juttatásában az emberek számára mindenhol” – mondta a Nemzetközi Szcientológia Egyház emberi jogi igazgatója.

Az emberi jogok széles körű oktatására még soha nem volt akkora szükség, mint most. Ma a világon a becslések szerint minden évben 1,2 millió gyerek esik áldozatul az illegális emberkereskedelemnek, hogy utána kizsákmányoló munka vagy szexrabszolgaság árucikkeként használják fel őket. Több mint 300 000 gyermekkatonát – némelyikük még csak 8 éves – vetnek be a fegyveres konfliktusokban, és 115 millió általános iskolás korú gyerek nem jár iskolába. Ezekkel az audiovizuális bemutatókkal és más oktatási segédeszközökkel a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének kitűzött célja emberek millióit elérni, hogy növelje a tudatosságukat, és végső soron bolygószintű változást hozzon létre.