A „Város Évének” johannesburgi önkéntesei megvalósítják a társadalmi igazságosságot az emberi jogokon keresztül

Tim Bowles, az YHRI nemzetközi fejlesztési igazgatója és Alan Wohrnitz a dél-afrikai YHRI-től ma lelkes fogadtatású szemináriumot tartott az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról a johannesburgi „Város Éve” alkalmából összegyűlt önkénteseknek, akik zsúfolásig megtöltötték a termet.

A Város Éve egy világszintű közösségi szolgáltatási kezdeményezés a Clinton Demokrácia Szövetség (Clinton Democracy Fellowship – CDF) részéről, akik huszonéves fiatalokat vesznek fel igen sokféle társadalomjobbító projektre egyéves időtartamra. Az YHRI bemutatója egy egész napos Város Éve műhely része volt, amelyet a rehabilitált Művészeti Központ kerületben tartottak Johannesburg belvárosa közelében.

A Város Éve programigazgatója gondoskodott róla, hogy Tim és Alan megfelelő Város Éve üdvözletben részesüljenek. A teremben mindenki felállt, és egyszerre háromszor csettintett a jobb kezével, majd hármat dobbantott a padlón a lábával, majd rámutatott a vendégekre, és egyszerre azt kiáltotta: „ÜDVÖZLÜNK!”, olyan nagy hangon, hogy beleremegett az épület.

Tim a program első felét azzal töltötte, hogy teljes terjedelmében bemutatta a harminc emberi jogi társadalmi célú hirdetést. A videók hatalmas sikert arattak az összegyűlt több mint 200 piros ruhás önkéntes körében. A Város Éve fiataljait különösen magával ragadta a 29. pont: Kötelességeink.

A kérdésekre szánt maradék időben olyan hozzászólások és észrevételek következtek, amelyekhez foghatót Tim az Afrikában töltött évei alatt nemigen hallott, annyira magas szintű megértést és éleslátást tükröztek. A Város Éve önkéntesei nagyon hamar meglátták, hogy mikor kerülhetnek összeütközésbe egymással a különböző emberi jogi pontok, és megállapították, hogy ezeket össze kell egyeztetni bizonyos közösségi helyzetekben, mint például a gyermek önkifejezéshez való joga és a szülő kulturális jogai közötti összeütközést.

A szeminárium leglényegibb pontja az volt, amikor az összegyűltek felismerték, hogy az elképzelések egyenes kommunikációja az az egyetemes oldószer, amellyel bármilyen emberi vitát megcélozhatnak. A Város Éve fiataljai világosan értik, hogy most már rajtuk és a társaikon múlik, hogy toleránsabb és igazságosabb társadalmat építsenek Dél-Afrikában.