A Fiatalok az Emberi Jogokért 2008-as nemzetközi körútja: Az emberi jogok reneszánszának megteremtése

Mary Shuttleworth, a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének (YHRI) elnöke 2008-ban már az ötödik nemzetközi körutat vezette. Ezen a nyáron több mint 60 000 kilométert tett meg a Karib-szigeteken, Afrikán és Ázsián keresztül, mire visszatért a kiindulási pontra, Los Angelesbe.

Idén olyan országok kormányaival kerültünk kapcsolatba, melyekkel eddig még soha: többek között Haiti, Nigéria, Kenya, Egyiptom, Venezuela, Marokkó, Pakisztán és Tajvan tisztségviselőivel, valamint számos országos tévétársaság ügyvezetőivel.

Útjának első állomásán, Haitin Dr. Shuttleworth több kormányhivatal tisztségviselőivel is találkozott. Mr. Aviol Fleurant haiti jogász, a Nemzeti Emberi Jogi Akadémia alapítója részt vett ezeken a találkozókon, és örömmel töltötte el a tisztségviselők igen pozitív reakciója, akik bejelentették, hogy olyan programokat fognak bevezetni, amelyek széles körben ismertté teszik az emberi jogokat Haitin.

Dr. Shuttleworth marokkói látogatásának fénypontja az YHRI-csoport új központjának megnyitója volt Casablanca belvárosának egyik új irodaházában.

Dr. Shuttleworth az egyik nigériai kormányhivatal vezetőjével való találkozóját követően különleges tájékoztatót tartott számos más kormányhivatal magas rangú tisztségviselőinek. Dr. Shuttleworth kormányzati kísérője tévéinterjúkat szervezett, amelyeket az országos televízió adott le.

Kenyában az ENSZ és a kormány tisztségviselői, valamint egy katonai parancsnok nagy mennyiségben kértek az YHRI oktatóanyagaiból, hogy azonnal beillesszék őket a már meglévő oktatási programjaikba. Az anyagokat a nagyközönségnek való terjesztésre, valamint különleges célokra kérték, amilyen például az emberkereskedelem hazatelepített áldozatainak emberi jogokkal kapcsolatos oktatása.

Dr. Shuttleworth látogatásának egyik csúcspontja volt, hogy az országos televízió „Jó reggelt, Kenya!” című talkshow-jának vendége lehetett.

Külföldi méltóságok is Egyiptomba utaztak, hogy találkozzanak Dr. Shuttleworthszel. Egy tisztségviselő repülővel jött Genfből, egy másik pedig Darfúrból érkezett helikopterrel.

Dr. Shuttleworth a tajvani tartózkodása során találkozott többek között Victor Siew alelnökkel és más kormánytisztviselőkkel, emellett pedig diákoknak és pedagógusoknak tartott előadásokat.

Dr. Shuttleworth szokásához híven a nemzetközi körút minden állomásán találkozott fiatalokkal, többek között iskolákban, árvaházakban, kórházakban és egyetemeken.

Az idei körút célja az volt, hogy világszerte annak megvalósítására ösztönözze a magas rangú tisztségviselőket, közösségi vezetőket, oktatókat, ifjúsági szervezeteket és a médiát, hogy minden gyerek iskolai oktatásának legyen része az emberi jogok oktatása, és ezzel megkezdődjön az emberi jogok valódi reneszánsza.