A Gyermek Jogainak Bizottsága az emberi jogi oktatást látja a legfontosabbnak

Becslések szerint minden évben 1,2 millió gyermeket kényszerítenek rabszolgamunkára vagy szexrabszolgaságra, több mint 300 000 gyermek katona, néhányuk alig 8 éves, és 115 millió általános iskolás korú gyermek nem vesz részt semmilyen hivatalos oktatásban, ezért a nemzetközi közösségnek sokkal hatékonyabbá kell válnia abban, hogy biztosítsa az alapvető emberi jogokat, amelyek a gyerekeket megilletik. Az ENSZ, miután felismerte ennek szükségességét, 1989 novemberében elfogadta a gyermek jogairól szóló egyezményt, és 1991-ben létrehozta a Gyermek Jogainak Bizottságát az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága részeként Genfben, hogy figyeljék az egyezmény végrehajtását.

Azért, hogy a gyermekek is beleszólhassanak a saját jövőjükbe, ebben az évben a Bizottság elhatározta, hogy az évenkénti „Általános Vitanapját” 2006. szeptember 15-én a „Beszélj, vegyél részt, és dönts – a gyermek joga, hogy meghallgassák” témának szenteli, és erre meghívott harminchárom gyermeket és tizenévest.

Így történt, hogy Angelo Kreuzberger, a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének ausztriai irodája képviseletében megérkezett a Palais Wilsonba, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának székhelyére, Genfbe.

200 bizottsági tag, nemkormányzati szervezet képviselői és a programban részt vevő többi fiatal előtt tartotta meg előadását.

Angelo üzenete egyszerű volt — ha komolyan gondoljuk azt, hogy átadjuk a gyerekeknek a jogaik gyakorlását, akkor az első lépés az oktatás kell, hogy legyen, mert senki sem rendelkezhet egy olyan dologgal, amit nem ért.

2001-es megalakulása óta a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete azon dolgozik, hogy megvalósítsa az egyetemes emberi jogok oktatását a fiatalok részére az egész világon, L. Ron Hubbard következő kijelentése által vezérelve: „Az emberi jogokat meg kell valósítani, nem szabad őket idealista álomnak meghagyni.” És ennek lehetővé tételére tanítási anyagokat fejlesztettek ki, amelyek segítik a fiatalokat abban, hogy megértsék a jogaikat és kötelezettségeiket.

E program részeként ebben az évben a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete a Nemzetközi Szcientológia Egyház Emberi Jogi Alosztályával együttműködve elkészített 30 rövidfilmet. Mindegyik film majdnem egy percnél rövidebb, és mindegyik bemutat egyet-egyet az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 30 cikkéből.

Angelo beszédének fénypontja számos kisfilm bemutatása volt, amelyek társadalmi célú hirdetésként készültek a tévékben sugározható módon.

És bár Angelo ismerte a 17 nyelven elérhető társadalmi célú hirdetések értékét, mégis meglepte és lenyűgözte, hogy milyen jól fogadták őket a résztvevők.

Az előadása után nemcsak hogy számos ország képviselői, ifjúsági és nemkormányzati szervezetek jelezték, hogy szeretnék a filmeket a programjuk részévé tenni, de az évenkénti „Általános Vitanap” végére a referensek (akik azért voltak ott, hogy a bizottság határozatairól beszámoljanak) az emberi jogi oktatást a legfontosabb feladatuknak nevezték.

További információkért a Fiatalok a Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetéről és az oktatási anyagaikról, illetve az emberi jogi társadalmi célú hirdetések megtekintéséhez látogasson el a www.youthforhumanrights.org oldalra.

A Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete és a Nemzetközi Szcientológia Egyház Emberi Jogi Alosztálya elkészített 30 közönségtájékoztató filmet 17 nyelven, hogy minden korosztálynak oktatást nyújtson az emberi jogaikról és kötelezettségeikről. Kattintson ide a társadalmi célú hirdetések megtekintéséhez! >>