Emberi jogi társadalmi célú hirdetések – mindenhol

Üljön be egy párizsi kávéházba vagy egy firenzei étterembe, ahol belső képernyők vannak, és lehet, hogy hatásos kisfilmeket fog látni, amelyek igazán megtanítják az emberi jogokat.

Ezek az idén júniusban megjelent 30, illetve 60 másodperces hirdetések az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának mind a 30 pontját megelevenítik. A kisfilmek azonnal belopták magukat az emberek szívébe, és heteken belül láthatók voltak több mint 1000 tévécsatornán világszerte.

Három hónappal a bemutató után a hír már nem csak a tévécsatornákon terjedt. Csak ezen a héten elkezdték vetíteni őket a johannesburgi benzinkutak képernyőin, a New York állambeli Buffalo hatvannégy mozijában és a legnagyobb római könyvesbolthálózat két tucat képernyőjén. Vetítik londoni áruházak kirakataiban és egy frankfurti buszjáraton is.

Ami a hivatalos fogadtatást illeti, a 30 társadalmi célú hirdetés múlt augusztusban debütált egy nemzetközi emberi jogi csúcstalálkozón az ENSZ székházában, ahol az ENSZ-tisztviselők és 49 ország emberi jogi küldöttei álló ovációban részesítették a kisfilmeket. Még aznap este lelkes reakciót váltottak ki több mint 2000 New York-iból is, akik a Union Park Square-en gyűltek össze egy nagy sikerű emberi jogi koncertre. Két héttel később a Fiatalok az Emberi Jogokért 18 éves ausztriai képviselője mutatta be őket egy előadás keretében a Palais Wilsonban, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának székházában. Az esemény a Gyermek Jogainak ENSZ Bizottsága által évente tartott „Vitanap” volt.

A kisfilmek felhasználásának lehetőségei korlátlanok. Az egyik ENSZ nemkormányzati szervezet képviselője azt írta, hogy szervezetének az a szándéka, hogy „az önök rövidfilmjeit a legjobb tudásunk szerint terjesszük, mivel közel 60 országban dolgozunk hasonló felfogású barátainkkal”.

Ezek a társadalmi célú hirdetések részét képezik egy audiovizuális és írott anyagokból álló csomagnak, amelyet a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete állított össze.