A kifejezés szabadsága jelent meg a Martin Luther King Emberi Jogi Hős Díjban


Emberi jog-e a művészi önkifejezés?

A Nemzetközi Alapítvány az Emberi Jogokért és Toleranciáért (International Foundation for Human Rights and Tolerance) elnöke szerint határozottan az. Olyannyira, hogy a Los Angeles Megyei Martin Luther King Emberi Jogi Hős Díj első évi nyertese nem más volt, mint Glenna Boltuch Avila grafikus, a Kaliforniai Művészeti Intézet Közösségi Művészeti Partnerségi Programjának (CalArts Community Arts Partnership Program – CAP) igazgatója, azért a művészeti oktatási munkájáért, amellyel lehetővé teszi a lepusztult városrészekben élő fiataloknak, hogy éljenek a művészi önkifejezéshez való jogukkal.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 19. cikke kimondja:

Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket bármilyen kifejezési módon.

Példa arra, hogy Avila saját maga is gyakorolja ezt a jogot, egy jól ismert dél-kaliforniai látnivaló. Vidám falfestménye, a „Los Angeles-i autóút melletti gyerekek” immár huszonhárom éve díszíti a hollywoodi autóutat a Kortárs Művészeti Múzeumhoz vezető leágazásnál, és több millió, Los Angeles belvárosa felé tartó embert köszönt minden héten.

Avila úgy írja le a CAP-ot, mint elkötelezettséget „az iránt az elképzelés iránt, hogy a művészet értelmet és célt ad az életnek, és hogy nincs annál nagyobb ajándék, amit az országunk fiataljainak adhatunk, mint a kultúra teremtésére, megkérdőjelezésére és kritikájára való képesség”. A CAP több mint 300 000 gyereket ért el Los Angeles megye negyven iskolájában a művészeti programjaival, és egymillió dollárnál nagyobb értékű ösztöndíjat adott a lepusztult városrészekben élő tanulóknak.

A díjat az Oscar-díj-jelölt Anne Archer színésznő adta át Glenna Boltuch Avilának. Anne Archer tavaly azzal bizonyította saját elkötelezettségét az emberi jogok és a művészi önkifejezés iránt, hogy megalapította a Művészek az Emberi Jogokért szervezetet, amelynek célja „művészeket hozni össze az emberi jogokkal kapcsolatos tudatosság emelésének zászlaja alatt világszerte”.

Az Emberi Jogi Hős Díj programot tavaly márciusban jelentette be a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete (YHRI), karöltve a Nemzetközi Szcientológia Egyház Emberi Jogi Alosztályával, a Művészek az Emberi Jogokért szervezettel és a Nemzetközi Alapítvány az Emberi Jogokért és Toleranciáért szervezettel. A díjat, amely olyan személyeket ismer el, akiknek a munkája népszerűsíti vagy előmozdítja az Egyetemes Nyilatkozat egy vagy több cikkét, „hétköznapi emberek kapják, akik rendkívüli dolgokat művelnek”.

Avila és programja korántsem „hétköznapi”, ám ő mégis minden bizonnyal kiérdemelte az „Emberi Jogi Hős” cím jogát.