ENSZ emberi jogok napja 2007

Több mint ötven rendezvényt tartottak szerte a világon december 10-én az ENSZ nemzetközi emberi jogok napjának megünneplésére. Hatvan évvel ezelőtt, 1948. december 10-én hozta létre az ENSZ az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát (Universal Declaration of Human Rights – UDHR) azzal a szándékkal, hogy megakadályozza, hogy azok az embertelenségek, amelyek a II. világháborúhoz vezettek, újra megtörténhessenek.

De ha az ember belenéz az újságokba, vagy nézi a híreket, akkor nap mint nap látja az emberi jogok megsértését, amelyek szüntelenül történnek körülöttünk: 6 millió gyerek sérül meg vagy szenved maradandó károsodást fegyveres konfliktusok során; 9,5 millió ember kényszerül másik országba távozni, hogy biztonságban élhessen; és minden évben 800 000 ember – többnyire nő és gyerek – kerül emberkereskedők karmaiba.

Ezért a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete (Youth for Human Rights International – YHRI) azt a küldetést vállalta fel, hogy oktatja a fiatalokat az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról, és így a jövőbeli vezetőink oktatása által véget vet ezeknek az embertelenségeknek. Így nagyon is helyénvaló volt az, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kiadásának 60. évfordulóját valódi nemzetközi szinten indítottuk el.

Az Egyesült Államoktól a Kongói Demokratikus Köztársaságig, Tajvantól az Egyesült Királyságig az egész bolygón átívelő rendezvények segítségével az YHRI ezreket ért el az emberi jogok fontosságát hangsúlyozó üzenetével.

Az YHRI a rendezvénysorozatot Los Angeles-i bázisán indította el, ahol számos vallás vezetőit egyesítette a Szcientológia Egyház Nemzetközi Hírességek Központjában tartott vallásközi konferencián. A felszólalók között volt Dr. Michael Crosby a Vallásközi Keresztény Testvériség Egyházától, aki a Los Angeles-i Egyesített Iskolai Körzet tagja, továbbá Alfreddie Johnson baptista lelkész, Pandith Kolitha buddhista szerzetes, Beth Akimaya tiszteletes a Nemzetközi Szcientológia Egyház Emberi Jogi Alosztályától és Sandra Jones lelkipásztor a Világ Egyházától.

Tajvanon az YHRI önkéntesei csatlakoztak a Kínai Szövetség a Nemzetközi Emberi Jogokért tagjaihoz a tajpeji vasútállomáson, ahol az emberek emberi jogi petíciót írtak alá, amelynek célja, hogy az emberi jogi oktatást minden gyermek oktatásának részévé tegyék. Azután elindultak a Csung-Lun Általános Iskolába, ahol 150 tanulóval megtartottak egy emberi jogi nap rendezvényt.

Melbourne-ben az YHRI Australia vendége Kate Ceberano, a híres ausztrál énekesnő volt, aki egy rendezvényen énekelt, amelyet Melbourne szívében a Federation Square-en tartottak. Az esemény során Kate Ceberano átadta az YHRI Emberi Jogi Hős Díját Hugh Evansnek, az Oak Tree Alapítvány, egy fiatalok által vezetett segélycsoport alapítójának. 

A kanadai Ottawában az YHRI vallási vezetők gyűlésén vett részt a városháza előtt egy olyan rendezvény keretében, amelyet a Vallások a Békéért Világkonferencia és a Nemzetünk Fővárosának Békéje Tanács támogatott. A téma „A hit szabadsága” volt.

Berlinben az emberi jogok több mint 100 támogatója írta alá az YHRI petícióját, míg a párizsi YHRI az Eiffel-torony közelében lévő Trocadéro téren tartott rendezvényt, ahol más emberi jogi társaságok csatlakoztak hozzájuk, és több mint 800 emberi jogi füzetet osztottak szét, hogy növeljék az emberi jogok világszerte történő megsértésével kapcsolatos tudatosságot.

A görög YHRI tánccal hívta fel a figyelmet az emberi jogokra. Az athéni KYTTARO klub volt a helyszíne annak a koncertnek, ahol bemutatták az YHRI emberi jogi hirdetéseit.

Brüsszelben az YHRI Belgium a Nemzetközi Szcientológia Egyház Európai Emberi Jogi Irodájával közösen szervezett egy emberi jogi rendezvényt. A résztvevők között volt Van Der Biest atya, egy katolikus pap, aki egész pályája során emberi jogokkal foglalkozott, Alfredo Canete, Paraguay korábbi nagykövete, Muttiath Korasanathan, India nagykövetségének munkatársa, D. Obelle a nigériai nagykövetségről és Antoine Adballah a Világ a Fejlődésért szervezettől.

A washingtoni YHRI a Nemzeti Sajtóklubban tartott rendezvényt, az YHRI Buffalo pedig Emberi Jogi Hős Díj átadó rendezvényt tartott, ahol az emberi jogok területén végzett munkájukért díjat adtak át Hunely vezető apostoli lelkipásztornak, Barbara Hale-nek, a YWCA Genessee megyei ügyvezető igazgatójának, Peaz Molson hiphop előadóművésznek és a Brundige családnak.

New Havenben az YHRI a Rivera Emlékközponttal közösen tartott egy rendezvényt, Philadelphiában pedig a Ludlow Általános Iskolával. Az YHRI Atlanta meglátogatta a Lakeside Középiskolát, hogy aláírásokat gyűjtsön emberi jogi petíciókhoz, és emellett 1600 tanulónak osztottak ki füzeteket.

Seattle-ben egy olyan esemény került megrendezésre a belvárosi könyvtárban, amelynek során a fő felszólaló a Yale jogi karáról érkezett, és a rendezvényen a polgármester is jelen volt mint látogató.

Padovában az YHRI Padovával készült interjúkat sugárzott a Free Channel Sky 855 és a Veneto Satellite az emberi jogok fontosságáról.

Mindezek tetejébe az ENSZ New York-i székháza elismerte az YHRI munkáját azzal, hogy a könyvesboltjában kihelyezte az YHRI anyagait.