Iráni Fiatalok az Emberi Jogokért Művészeti Verseny

Chris W. Burst cikke a Persian Mirror című lapból

Világszintű művészeti és oktatási kezdeményezés indult, hogy növelje az iráni gyerekek tudatosságát az emberi jogokról, mégpedig egy rajzverseny formájában.

A Művészeti, Irodalmi és Média Világakadémia (World Academy of Arts, Literature and Media – WAALM), az angliai Abbey College, Sattar (díjnyertes perzsa énekes) és a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete (Youth for Human Rights International – YHRI) együttesen kezdeményezték ezt a zsírkrétarajzversenyt, hogy a világ minden táján oktassák az iráni fiatalokat, és növeljék a tudatosságukat az emberi jogokról.

A verseny témája a 18. emberi jog: „A gondolat szabadsága”. Az első három helyezettnek a WAALM „tehetségoklevelet” adományoz (amelyet az alapítók és Sattar közösen aláírnak), továbbá egy kéthetes angolnyelv-tanfolyamon is részt vehetnek az angliai Abbey College-ban.

A legjobb száz rajzot Angliában ki fogják állítani, és a készítőik oklevelet kapnak a részvételről, valamint egy dedikált fényképet Sattartól. A versenyre benevezhet bármely 13–19 éves iráni fiatal, a világ bármely országban él is.

Akik segítettek ezt elhozni az iráni fiataloknak:

A Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete (YHRI) egy Los Angeles-i központú, független nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy oktassa az embereket az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatáról, hogy a tolerancia és a béke értékes támogatóivá váljanak. A közelmúltban az YHRI megjelentetett egy harminc darabból álló audiovizuális társadalmi célú hirdetéssorozatot, amelyek közül mindegyik az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának egy-egy pontjáról szól. Az első ilyen üzenetet 2005-ös megjelenése óta több mint 130 millió ember látta. Az YHRI továbbá megjelentette a „UNITED – Az emberi jogok kézikönyve” című kiadványt is, amely pedagógusok és vezetők számára biztosít gyakorlatban alkalmazható eszközöket, hogy megtaníthassák a fiataloknak az emberi jogokat.

Abbey College (Anglia) – 1874-ben alapított egyetem Anglia középső részén, a híres Malvern Hills lankáin. Sokféle programot kínál, közöttük orvosi, mérnöki, üzleti, szakmai és angol nyelvi tanfolyamokat. Az Abbey College komoly hírnévvel bír oktatásának kiváló színvonala miatt, és a British Accreditation Council által teljes mértékben akkreditált intézmény. Az Abbey College nemrégiben az YHRI által nyújtott oktatás közreműködő tagjává vált.

Sattarnak több mint 100 millió rajongója van. Mintegy 270 daláról készült hangfelvétel, harminc albumot adott ki, és 23 országban lépett már fel. A perzsa uralkodócsalád kedvence, és napjainkban a perzsák által legjobban imádott énekes. Sattar a szívén viseli a világ sorsát, ezért ingyen vállal fellépéseket olyan jótékonysági rendezvényeken, amelyek a jó ügyeket támogatják. 2004 szeptemberében a Nemzetközi Továbbtanulási Intézettől (International Further Studies Institute – IFSI) díszdoktori címet kapott az emberiségnek, a művészet világának és különösen a perzsa zenének nyújtott őszinte odaadásáért és hozzájárulásáért.

Sattar első díját a popzene legdallamosabb énekhangjáért kapta, a másodikat pedig a klasszikus zenében mutatott énekhangbeli képességeiért.

Hosszú karrierjének kulcsa bámulatos énekesi képességeiben rejlik, amelyek a tradicionális iráni zenétől (bazm) korunk popzenéjének sokféle stílusáig terjednek.

Művészeti, Irodalmi és Média Világakadémia (WAALM) – támogatja, fejleszti és népszerűsíti a drámai és képzőművészeteket, az írói alkotómunkát és a költészetet, továbbá a professzionális újságírást és a médiakészítést. A WAALM felkutatja és díjazza a művészi kiválóságot, inspirálja a művészeket, és nemzetközi díjátadó rendezvényeket szervez, amelyeken a nagyközönség is részt vesz. A WAALM 2006 óta aktív támogatója az emberi jogi oktatásnak.

Ha többet akar megtudni az emberi jogokról és a 18. jogról, kattintson ide! >>

 

Hivatalos weboldalak:

WAALM: www.waalm.com

TAC: www.abbeycollege.co.uk

SATTAR: www.sattarmusic.net