A genfi nemzetközi emberi jogi csúcstalálkozó felszólít az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának világszintű megvalósítására

Emberi jogi aktivisták, tisztségviselők, diplomáciai testületek és nemkormányzati szervezetek vettek részt a háromnapos csúcstalálkozón, amelyet Dr. Mary Shuttleworth, a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezetének (Youth for Human Rights International – YHRI) elnöke és alapítója, a háromnapos konferencia kulcsfontosságú szervezője, valamint a Village Suisse nemkormányzati szervezetet képviselő Mr. Adalbert Nouga társszervező nyitott meg.

Mindketten kiemelték az ifjúsági képviselőknek szóló csúcstalálkozó célját: növelni az emberi jogokkal kapcsolatos tudatosságot, és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát használni az emberi jogokkal való visszaélések megoldására.

A csúcstalálkozón tartották Az emberi jogok története című film nemzetközi bemutatóját. Ez egy lenyűgöző új film, amely a Nemzetközi Szcientológia Egyház Emberi Jogi Alosztályával együttműködve készült. A dokumentumfilm egyszerű szavakkal meghatározza az emberi jogok témakörét. Dr. Shuttleworth elmondta, hogy a film „ajándék minden kontinens milliói számára, a világ legtávolabbi sarkaiban is, úgy, ahogy azt Eleanor Roosevelt elképzelte.” Roosevelt volt a 30 pontból álló Nyilatkozat egyik szerzője és indítványozója, és nagyrészt az ő munkája tette lehetővé, hogy az ENSZ Közgyűlése 1948-ban elfogadja a nyilatkozatot.

A felszólalók között voltak nagykövetek, tudományos és vallási vezetők, akik rámutattak, hogy világszinten létszükséglet az emberi jogok javítása az olyan statisztikák ismeretében, mint például az, hogy emberkereskedők minden évben 800 000 embert csempésznek át nemzetközi határokon úgy, hogy ezzel 7 milliárd dollárt meghaladó nyereségre tesznek szert, és fiatal gyerekeket egyszerűen adnak-vesznek kényszermunka, prostitúció, pornográfia, szerveltávolítás vagy akár gyerekkatonaság céljára.

Megindító felszólalásában Ms. Allida Black, aki Eleanor Roosevelt írásainak szerkesztője és a George Washington Egyetemen a történelem és nemzetközi ügyek kutatási professzora elmondta, hogy ha nem váltjuk valóra az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, az olyan lenne, mintha „leköpnénk Martin Luther King sírját, leköpnénk Mahátma Gandhi sírját, vagy elárulnánk Nelson Mandelát.”

Ms. Anne Archer, Oscar-díjra jelölt színésznő és a Művészek az Emberi Jogokért nemzetközi szervezet alapítója, átadta a 2009-es Fiatalok az Emberi Jogokért Aktivista Díjakat. A díjazottak között volt Georgi Naydenov, a Segítsd a Rászorultakat Alapítvány igazgatója Bulgáriából, Petar Grigorov Gramatikov a bulgáriai Párbeszéd Központból, Niki Lanik autóversenyző-bajnok Angliából és Tony Mathipa, egy fiatal emberi jogi aktivista Dél-Afrikából.

A csúcstalálkozó része volt még egy interaktív emberi jogi oktatási műhely, valamint egy felekezetektől független szertartás, amely arra bátorította a számos vallásból származó embereket, hogy egyesítsék erőiket, és törekedjenek a béke elérésére.

A 17 éves Rukshan Fernando, aki Srí Lanka küldötte volt, a következőt mondta: „A Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete a remény világítótornya a sötétség tengerében, és ez a szervezet lesz a jövő hangja, amikor minden más hang már a múltba veszett.”

Ms. Ndioro Ndiaye, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (International Organization for Migration – IOM) helyettes főigazgatója elmondta, hogy az, ahogyan a Fiatalok az Emberi Jogokért igyekszik minden embernek szabad kezet és felelősséget adni, jól példázza „Gandhi életelvét: »Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban«”.

Az első emberi jogi csúcstalálkozót 2004 augusztusában New Yorkban, az ENSZ székházában és az UNICEF-házban tartották, és a helyszín azóta minden évben felváltva Los Angelesben és New Yorkban volt, egészen eddig az évig. 2005-ben a csúcstalálkozót Los Angelesben tartották, 2006-ban megint New Yorkban, az ENSZ székházában, 2007-ben Los Angelesben, a Kaliforniai Egyetemen, és 2008-ban ismét New Yorkban, az ENSZ székházában.

A Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete egy nonprofit világi szervezet, amelyet Mary Shuttleworth pedagógus alapított azzal a céllal, hogy a fiatalokat az emberi jogokra tanítsa. Az YHRI fogalmazási és rajzversenyekkel, valamint diákoknak szánt anyagok és iskoláknak készített tanári útmutatók biztosításával tudatosítja és megismerteti a fiatalokkal az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.