Filmbemutató irányítja rá a figyelmet az USA-ban folyó szexuális emberkereskedelemre.

Dél-kaliforniai emberi jogi aktivisták gyűltek össze, hogy megbeszélést tartsanak a Los Angelesben és az USA-ban sokfelé zajló emberkereskedelem növekvő problémájáról. Bemutattak egy új dokumentumdrámát, amely feltárja az ebben az országban zajló emberkereskedelmet, ezt pedig egy vitafórum követte. A film, amelynek címe Cargo: Innocence Lost (Szállítmány – Elveszett ártatlanság), és amelyet a díjnyertes filmrendező Michael Cory Davis készített, feltárja a szexuális emberkereskedelem sötét alvilágát. A Cargo interjúkon keresztül nyújt betekintést ebbe az emberi tragédiába, amely interjúkat az ország legmagasabb rangú tisztviselőivel készítették a témáról, valamint az áldozatok tanácsadóival és magukkal az áldozatokkal, akiket megmentettek.  A film gerincét egy olyan történet alkotja, amely számos áldozat igaz történetén alapul.

A bemutatót a Szcientológia Egyház Nemzetközi Hírességek Központjában rendezték számos dél-kaliforniai csoport szervezésében. E csoportok közös erővel harcolnak az emberkereskedelem ellen, amely mára világszinten évi 9,5 milliárd dolláros profitot hozó bűnügyi iparággá vált. A vitafórumot emberkereskedelmi szakértők és a rendészeti szervek e témával foglalkozó képviselői vezették, és megválaszolták a kérdéseket.

Mary Shuttleworth, a Nemzetközi Alapítvány az Emberi Jogokért és Toleranciáért (Los Angeles-i központú csoport, az esemény egyik szervezője) elnöke, a következőt mondta: „Az emberkereskedelem csak azért lehetséges, mert az emberek nem tájékozottak a modern kori rabszolgasággal és az alapvető emberi jogaikkal kapcsolatban.  Ezért támogatjuk azt a társadalmi célú hirdetéssorozatot, amely bemutatja az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának mind a 30 pontját.  Kevesebb, mint 30 perc alatt bármely személy gyakorlati tudásra tehet szert az alapvető jogaival kapcsolatban.”

Ezeket a múlt év júniusában kiadott, mély érzelmeket kiváltó társadalmi célú hirdetéseket mostanra 60 országban 130 millió embernek sugározták. A sorozat negyedik tagja, a „Nincs rabszolgaság”, szívbe markoló üzenetet tartalmaz, amely azt közvetíti, hogy nem hunyhatunk szemet afelett, hogy a rabszolgaság még ma is létezik.

Vannak hivatalos becslések arról, hogy az emberkereskedők hány embert csempésznek be évente az Egyesült Államokba, és ez a szám valahol 14 500 és 50 000 között van.  A Berkeley Egyetem Emberi Jogi Központjának 2005-ben kiadott jelentése alapján a kaliforniai esetek 80%-a Los Angelesben, San Diegóban vagy San Franciscóban történik.

Az ENSZ 2005-ös hírszolgálati jelentése alapján az emberkereskedelem jelenleg még a fegyverkereskedelemmel holtversenyben a drogkereskedelem után a második legnagyobb bűnügyi iparág a világon, de ez növekszik a legnagyobb ütemben.  Becslések alapján világszerte 27 millió ember él rabszolgasorban. Minden évben 600–800 000 embert csempésznek át az országhatárokon, és az áldozatok fele fiatalkorú.

A rendezvény szervezői: a Nemzetközi Alapítvány az Emberi Jogokért és Toleranciáért, a Los Angeles-i Városi Bizottság a Nők Helyzetéről Emberkereskedelem-ellenes Koalíciója, San Diegó-i Kétoldalú Biztonsági Folyosó Koalíció, a Fiatalok az Emberi Jogokért Nemzetközi Szervezete, a Nemzetközi Szcientológia Egyház Emberi Jogi Alosztálya, a Művészek az Emberi Jogokért, az Orange Megyei Emberkereskedelem-ellenes Akciócsoport, A Déli Régió Megmentése és Helyreállítása Koalíció és az Üdvhadsereg.

További információk:

Mary Shuttleworth
info@youthforhumanrights.org